Lyhyt artikkeli FM-videon siirtämisestä langattamosti laserilla


FM-videon välitys LASER:in avulla


Paluu etusivulle

Kokeiluja halvoilla laserdiodeilla:

Tämä artikkeli on puukotettu aiheeseen liittyvästä sähköpostistani ja kaipaisi toki stilisointia...

Mikäpä sen mukavampaa, kuin lämpimänä syysiltana laittaa pari kynttilää ulos tuikkimaan ja nauttia hiljaisista ja pimeistä illoista. Tosin näön tottuessa hämärään, voi havaita pimeyttä halkaisevan muunkinlaiset tuikahdukset ja valonsäteet...tässä tosin vielä "turvallisissa" ham-shack- olosuhteissa:

LASER-säde, kollimointitestejä

Kesä kääntyy kohti syksyä ja aikaiset iltapimeät ovat vielä vakuuttavia ennen ensilumia, joten nyt on taas oikea ajankohta säätää laser- ja muut optiset kokeilut iskuun. Tähtitaivaankin katselu alkaa olemaa otollista.

Pitkällä valotuksella (pajalla on pimeätä, valon pois päältä, ns. hämärä- hommia meneillään) 0.5 € Kiinalaisen laserosoittimen säde katossa, mukana 5 MHz:n levyinen video + äänikanava:

LASER-säde videolla ja audiolla moduloituna

Pari päivää olen säätänyt jo vuosia haaveilemaani kokeilua, jossa laser- diodille AM-moduloidaan sivunauhoille laajakaista-FM-apukantoaalto, jonka päällä on supervanhanaikainen PAL-komposiittiivideo (ääni- sun muine kantoaaltoineen). Mikään ei tietenkään estä AM-moduloimasta digitaalisia kantoaaltoja laser:in valon päälle; esim. DVB-S-spesifikaation mukainen yksinkertainen QPSK menisi aivan heittämällä, mutta asia kerrallaan ;-)

Tuo AM-modulointihan on yksinkertaisimpia tapoja saada laserin avulla siirtymään informaatiota ja tällä tavoin lähettämässä SSB:tä tai CW:tä, pääsee hyödyntämään näiden lähetyslajien etuja. Itse käytän SSB-/CW-/ FM-kokeiluissani 50 tai 100 kHz:n apukantoaaltoa, jolloin vastaanotto tapahtuu HF-vastaanottimella tai sekoittamalla tuo kaista ylös, VHF- vastaanottimella (itselläni usein FT-690 tai FT-290, eli 6 m tai 2 m).

Tätä tekniikkaa ovat käyttäneet "ammattilaiset" jo vuosikausia menetelmän yksinkertaisuudesta johtuen. Toki kaikella on hintansa, eli AM-modulaatio- syvyyden määrääminen on ihan oma taskinsa: halutaan laserista mahdollisimman paljon tehoa sitä polttamatta, mutta toisaalta halutaan myös modulaatio- syvyyttä, eli laseroitumisen rajakin pitää jollakin voida todeta, jottei se laserdiodi/moduli käväise välillä ihan tavallisena LED:inä. Ja tietenkin näiden kahden raja-arvon välistä pitää vielä löytää se mahdollisimman lineaarinen alue.

Kaikkein halvimmissa laser-pointtereissa on pelkkä laserdiodi ja sille yleensä 51 ohmin etuvastus. Laserdiodin antoteho on ikävä kyllä myös voimakkaasti lämpötilariippuvainen, kuten myös sen aallonpituuskin, mutta käytännön amatööreikokeiluissa tästä ei ole haittaa. Tietenkin termostoimalla voisi saada useampi moduloitu laser niputettua yhteen säteeseen, kukin omalla aallonpituudellaan ja vastaanottopäässä sitten tehdään demultipleksointi optisella suodatuksella (esim. Edmund Scientific:iltä löytyy sopivia suodatin- materiaaleja).

Toisaalta yhden laserdiodin päälle saa moduloitua tuolla tekniikkaa GHz- kaupalla kapasiteettiä, joten ehkä tämä köyhän miehen Dense Wavelength Division Multiplexing ei ole tarpeen ;-)

Laadukkaissa laser-pointtereissa on diodin kanssa samassa paketissa optinen PIN-vyörydiodi, joka siis mittaa saatavaa optista tehoa ja yksin- kertaisella säätösilmukalla saadaa laserdiodin virtaa hillittyä niin, ettei se pääse positiivisen lämpötilakertoimen kautta karkaamaan. Toisaalta, jos hyötysuhdetaa halutaan parantaa, kannattaa diodi jäähdyttää kunnolla ja jos diodeita sattuu olemaan jossakin vaiheessa ns. "riittävästi" kuten itselläni oli vielä muutama päivä sitten, niin kylmäsprayllä (n. -50 astetta C) voi havaita kaikenlaista mielenkiintoista. Minulla todellakin oli hetken aikaa kymmenisen diodia, löysin nimittäin kirpputorilta halpoja kiinalaisia vekottimia 50 sentillä kappale, mutta enää on yksi jäljellä :-(

Se ainoa laserdiodi, joka on miljoonalaatikkoon eksynyt ja omaa mainitun "myötäkatseludiodin" on eräässä toisessa kötöstyksessä, jossa siirsin vähän toista GHz:iä RF-kantoaaltoa laserilla - mielenkiintoinen kokeilu sekin.

Näissä viime päivien kokeiluissa olen käyttänyt 20 MHz:n apukantoaallolle FM-moduloitua esikorostettua videota, jonka yläpuolella on vielä yksi mikrofoni- äänikanava. Kaikenlaisia ilmaisijoita kokeilin, mitä olen näissä SSB-kokeiluissa vuosien varrella käyttänyt, mutta kovin olemattomia kaistoja niillä saa. Paras diodi olikin omaa luokkaansa, mutta se taas pätkii pahasti (ollut kuulemma jossakin kryostaatissa elämänsä alkutaipaleen, eikä toipumisesta ole toivoa). Päädyin siis yhteen vuosien varrella kertyneisiin valomonistinputkiini, jonka yksilön pulssivahvisitimen kaista yltää vielä juuri ja juuri tuohon 20 MHz:iin.

Laserin takaisinsirontaa vastaanottava valomonistin on signaalista ihan tukossa. Kuvasta näkyy monitorilla kuitenkin oireita laserin hajasäteilystä pajan seinistä:

Valomonistinputkivastaanottimen voimakas optinen bias

Toki kannattaisi tehdä suoraan digitaalinen diskriminaattori, suhdeilmaisin tai PLL-ilmaisin tuolle 20 MHz:lle, mutta halusin keskittyä tässä vaiheessa olennaiseen, joten tyydyin sekoittamaan tuon syntyneen välitaajuudet ylös L-bandille, jolloin voin syöttää sen suoraan omatekoiselle satelliitti-TV-vastaanottimelle (toki vanha analoginen kaupallinen käy tarkoitukseen ihan mainiosti). RX:ssä on myös jälkikorjaus, videoklampit, puskurit, äänidemodulaattori jälkikorjauksineen jne., joten pääsi heti vauhtiin.

Taajuusvasteiden mittaaminen ja säätäminen onnistuu 20 - 100 MHz:n perus oskilloskoopilla ja halvalla 10 - 20 MHz:n funktiogeneraattorilla, joita molempia on ollut tarjolla kesäleireillä, kirpputoreilla, huuto.net:issä, Vipusen palstalla jne. Samaten valomonistimia löytyy, pitää vain olla hieman sitkeyttä ja jatkuvuutta metsästämisessä, niin kaikki tarvittava siunaantuu ennen pitkää. Hyvänä esi- merkkinä käy tehomittarini: näyttölaite löytyi vaihtokaupalla, itse anturi LYVI-myymälästä ja välikaapeli Kasinhännästä. Huolto-ohje löytyi sieltä Internetistä. Tehomittariprojekti kesti noin kaksi vuotta...

Valomonistimella vastaanotettu ja demoduloitu 20 MHz:n FM-moduloitu apu- kantoaalto ("laser baseband") ennen vahvistusta ja ylössekoitusta:

Spektrikuva "kantataajuisesta" FM-modulaatiosta ennen ylössekoitusta L-bandille

Lähetinpuolen videon "kunnostus" kokeiluissa tapahtui vuoden 1992 Viestikallio-ATV-kokeiluihin tekemälläni vanhalla ohjaimella, joka sisältää videoklampin, CCIR-esikorostuksen, audioapukantojärjestelmän jne.:

Protomodulaattorin kuva

Itse laserdiodin FM-modulointi tapahtuu yksinkertaisella sarjamodulaattorilla ilman mitään säätösilmukoita, kun noissa halvoissa ei sellaista "optiota" tuettu. Diodille menevä modulaatio jännitetasossa (1 V/ruutu, DC + modulaatio):

Oskilloskooppikuva puolijohdelaserin bias-jännitteestä modulaatioineen

Kuva kulkee ja laatu on "hyvää amatööriluokkaa", eli useimmille kelpaavaa. Yritän tässä kohtaa kovasti unohtaa olleeni joskus yleisradiovideotekniikan ammattilainen :-)

Videomonitorikuva L-bandilla vastaanotetusta LASER-lähetteestä

Nykyisellä laser-pointteri-/PMT-ilmaisija-järjestelyllä, ilman mitään erillistä optiikkaa (pelkkä 650nm optinen alipäästösuodatin) uskoisin kuvan kulkevan samalla kohinattomalla laadulla jonkun luokkaa 1 - 2 km. Kokeileminen on kovin vaikeata, kun tarvittaisiin "toiseen päähän", joku vähintäänkin yhtä sekopäinen kolvaaja. Muistuttaa kovasti noita 76 GHz ja ylöspäin -kokeiluja: parempi vaan rakentaa kaikki rigit tuplasti: toista rigiä tarvitsee a) mittauksiin ja b) lainaksi kaverille, että saa edes yhden kuson.

Optisesta kommunikoinnista kiinnostuneille löytyy kotisivuiltani lisää luettavaa täältä:

Suora linkki optista kommunikaatiota käsittelevälle sivulle

Ja jotakin Suomenkielistäkin tekstiä aiheesta löytyy tältä ko. sivun alasivulta:

Lisää näistä tekniikoista Suomeksi

31.08.2008/Michael, OH2AUE

-- "Life is too short for Sudoku"
Paluu etusivulle
Updated 22:54 03:10:2008