small logo Yleistä tietoa

SETI League:lle usein esitettyjä kysymyksi
 
Kysymys: Mitä SETI League, Inc. tarkalleen tavoittaa ?
Vastaus:  Toivomme löytävämme vastauksen kysymykseen, joka on vaivannut ihmiskuntaa siitä lähtien kun olemme käsittäneet, että taivaalla näkyvät tähdet ovat itse asiassa muita aurinkoja, eli olemmeko yksin ainoa älykäs elävä laji koko laajassa kosmoksessa ? Tarkoituksenamme on löytää todisteita tästä ennemminkin kuin päästä kommunikoimaan vieraiden sivilisaatioiden kanssa.

Kysymys:  Millä tavaoin aiotte toteuttaa nämä päämäärät ?
Vastaus:  Radioteleskooppimme mahdollistavat muiden teknisesti edistyneiden sivilisaatioiden niin tahallisesti kuin tahattomasti aikaansaaman mikroaaltosäteilyn ilmaisemisen. Tuhansien pienten, hallitusti eri suuntiin katsovien radioteleskooppien koordinoitu käyttö maksimoi mahdollisuutemme tähän.

Kysymys: Mitä taajuuksia näillä radioteleskoopeilla vastaanotetaan ?
Vastaus:  Aluksi keskitämme voimavaramme kehittämään vastaanottoteknologiaa ns. vesihöyryikkunan tutkimiseen välillä 1420 ... 1660 MHz ja tällä välillä erityisesti ns. vetyviivan ympäristössä. Tietenkin on paljon muitakin tärkeitä taajuuksia, jotka olisivat tutkimisen arvoisia, mukaanlukien optiset aallonpituudet ja jokainen SETI League:n jäsen on tietenkin vapaa noudattamaan mielestään strategiaa.

Kysymys: Mitä laitteita tähän tarvitaan ?
Vastaus: Tyypillinen amatööri-SETI-asema koostuu 3 ...  5 m:n satelliitti-TV-peilistä, sopivasta syöttötorvesta, matalakohinaisesta etuvahvistimesta, mikroaaltovastaanottimesta, äänikortilla varustetusta PC-tietokoneesta, sekä sopivasta digitaalisesta signaalinkäsittelyohjelmistosta. Lisätietoa saat tästä:  The SETI League Technical Manual.

Kysymys: Minulla on jo tällainen antenni, mutta se on isompi. Voinko käyttää sitä SETI:iin ?
Vastaus: Totta kai ! Tässä tapauksessa jos vähän on hyvä, niin enemmän on parempi, sillä suurempi antenni tarkoittaa suurempaa vahvistusta ja tätä kautta parempaa herkkyyttä systeemille. Toisaalta antennin koon kasvaessa, pienenee antennin keilaleveys, eli peitettävä taivaan osa pienenee, joten tarvitsemme silti useita tuhansia pienempiä antenneja koko taivaankannen peittämiseksi. Isompaa antennia tarvitaan myös heikkojen, pienemmillä antenneilla tehtyjen havaintojen todentamiseen osana verifiointiprosessia.

Kysymys:  Isompi antenni ei tule minun tapauksessani kyseeseen. Onko mahdollista käyttää pienempää ?
Vastaus:  Ehdottomasti !   Yageja, quadeja ja silmukkayageja on käytetty menestyksekkäästi EME-, eli kuukaikuyhteyksien pitämiseen, radioastronomiaan ja satelliittikommunikointiin, joten miksi ei sitten SETI-toimintaan ? Ainoa ongelma tulee
olemaan näiden antennien ominainen pienempi kaistaleveys.

Kysymys: Mitä apua SETI League pystyy antamaan minulle ?
Vastaus: iSETI League pystyy tarjoamaan laitteita, suunnitelmia, ohjelmistoa ja koordinointia. Olemmedokumentoineet rakentamamme demonstrointiasemamme täydellisesti tekniseen käsikirjaamme, ks.  Technical Manual. Lisäksi olemme julkaisseet runsaasti artikkeleita erilaisissa säännöllisesti ilmestyvissä amatööriradiolehdissä. Olemme tehneet saataviksi erilaisia
kittejä niille jäsenille, jotka haluavat koota omat systeeminsä ja voimme myös suositella erilaisia kaupallisia valmistajia niille jäsenille, jotka haluavat ostaa valmiiita laitteita. Tulemme suosittelemaan spesifiset antennin suuntakoordinaatteja kunkin SETI-maa-aseman maantieteellisiin ja maanpäällisiin häiriöolosuhteisiin nähden, taivaankannen optimaaliseksi peittämiseksi.
Lisäksi suosittelemme jäsenillemme WWW-kotisivujemme ja muide Internetresurssien käyttöä toimintansa ja koordinoimiseksi ja tulosten hallittua jakamista ja verifiointia varten.

Kysymys: Mitä tämä kaikki tulee maksamaan ?
Vastaus: Aluksi ainoastaan jäsenmaksusi verran. Tämänjälkeiset kulut riippuvat siitä, mitä sinulla on jo olemassa ja mitä jää hankittavaksi. Monilla SETI-harrastajilla on jo olemassa satelliitti-TV-peiliantenni ja sopiva PC-tietokone jo käytössä ja ovat saaneet SETI-aseman pystyyn noin 2.500 FIM:in lisäkustannuksilla. Toisaalta jotkut, joilla ei ole ollut mitään mistä aloittaa ovat laittaneet likoon reilusti yli 10.000 FIM. Elektronisten laitteiden rakennuskokemus ( joko rakennussarjoista tai aivan omaa suunnittelua olevat projektit ) luonnollisesti pudottaa kustannuksia. Lisäksi, kuten useimmissa harrastuksissa, odotetaan että voidaan aloittaa yksinkertaisesti ja pienellä budjetilla ja tästä voidaan sitten lähteä kasvattamaan monimutkaisuutta ja kustannuksia ajan ja resurssien salliessa.

Kysymys: Mistä voin hankkia tarvittavat laitteet ?
Vastaus: There Lähteitä on useita. Olemme suunnitelleet jo omat SETI-toimintaan sopivat etuvahvistimet, antennisyötöt ja vastaanottokonvertterit, joita useat jäsenemme ovat jo rakentaneet. Lisäksi voimme suositella laajan valikoiman olemassaolevaa kaupallista laitteistoa, joka toimii aivan yhtä hyvin SETI-käytössä. SETI League:n teknisessä manuaalissa on aiheesta lisää.

Kysymys: Mitä voin odottaa kuulevani ?
Vastaus:  Todennäköisesti et mitään hyvin pitkään aikaan. Ja silloinkin, kun kuulet koherentin signaalin, on se mitä todennäköisimmin peräisin satelliitista tai jostain maanpäällisestä lähteestä. Tuhannet meistä voivat joutua tekemään vuosien työn ennenkuin mitään kuuluu, josko ollenkaan. SETI on ehdottomasti arpapelia suurilla panoksilla ja pienellä todennäköisyydellä.

Kysymys: Eikö tämä ole masentavaa ?
Vastaus: Tämä on hyvinkin aiheellinen huoli, sillä SETI tarjoaa erittäin vähän välittömän tyytyväisyyden aihetta. Jotta kohinankuunteluun ei vallan kyllästyttäisi, on SETI League:lla suunnitelmissa erilaisia "äänessäolotilaisuuksia" vähän samaan tapaan kuin radioamatööriorganisaatiot järjestävät. Meillä on suunnitelmissa mm. mielenkiintoisten signaalien heijastamista
kuun pinnan kautta vastaanottosysteemien testausta varten. Tulemme kehittämään erikoisia modulaatiolajeja digitaalisen signaalin käsittelyominaisuuksien testaamiseksi kilpailujen merkeissä ( luonnollisesti palkintoineen ! ).

Kysymys: Mistä saan lisätietoa ?
Vastaus: Ensinnäkin, jollet jo ole jäsen, kehoitamme sinua liittymään SETI League:een. Vain kokoamalla riittävän iso jäsenkunta voimme saada resurssit ( taloudelliset, tekniset ja operatiiviset ) käyttöömme takaamaan menestyksen. Jäsenillemme toimitetaan neljännesvuosittain englanninkielistä uutislehdelmää SearchLites. Lisäksi meillä on sähköpostijakelulistoja erilaisille toiminnoille ja näiden kanavien kautta tiedotetaan uusien laitteiden ja ohjelmistojen saatavuudesta. Kehoitamme sinua myös käymään kotisivullamme usein, sillä siellä me säilytämme kaiken teknisen materiaalimme. URL on  http://www.setileague.org/

Kysymys: Miten liityn mukaan ?
Vastaus:  Mikäli olet jo lähettänyt meille postiosoitteesi, on sinulle jo tullut näytenumero SearchLites-lehdestä. Jos et ole vielä lähestynyt meitä sähköpostitse, faksitse tai kirjeitse, lähetä meille postiosoitteesi, niin pääsemme asiassa liikkeelle. Liittyminen tapahtuu maksamalla jäsenmaksu SETI League:n tilille. Mikäli haluat lisäselvityksiä asiaan liittyen, voit lähettää sähköpostikyselyn Suomen aluekoordinaattorille, Michael Fletcher:ille osoitteeseen: oh2aue@sralpistefi

Kysymys: Mistä saan teknistä apua järjestelmääni liittyviin ongelmiin ?
Vastaus: Rajoitettua teknistä konsultointia on saatavilla ainoastaan jäsenille ( suomessa antaa apua Suomen aluekoordinaattori Michael Fletcher oh2aue@sralpistefi ), edellyttäen että se ei aiheuta konflikteja primäärimissioomme kehittää laitteita, tekniikkaa ja ohjelmistoja koordinoitua taivaan tutkimusta varten. Jäsenet voivat lähettää spesifiset tekniset kysymyksentä osoitteeseen  info@setileague.org ja mahdollisuuksien mukaan sinulle annetaan referenssi mistä julkaisusta lötyy tähän kysymykseen vastauksia. Puhelimitse tavoittaminen voi olla usein vaikeaa matka-aikataulujen takia, joten parhaiten meidät tavoittaa sähköpostitse ja kirjeitse.

Kysymys: Mikä on SETI League:n kanta UFO:ihin ?
Vastaus:  Viime vuosina lukuiset ilmiöt ovat jääneet selvittämättä, kuten havainnot, sieppaukset, Roswell-tapaus, viljaympyrät, alue 51 jne. Tämä ilmiöt ovat tietenkin mielenkiintoisia ja saattavat olla alaa tuntevien asiantuntijoiden tutkimisen arvoisia. Me SETI League:ssa olemme ensisijaisesti kuitenkin radioastronomeja, joilla on kiistaton osaaminen mikroaaltosignaalien havaitsemisessa ja analysoimisessa. Me emme väitä omaavamme muuta erityisosaamista, joten keskitymme ydinosaamisalueeseemme ja tuemme muitakin tekemään niin.

Kysymys: Mitä jos en haluakaan rakentaa omaa teleskooppia ?
Vastaus: SETI League:n jäsenmaksun maksaminen auttaa tämän tärkeän tutkimustyös jatkamisessa ja antaa myös sinulle mahdollisuuden osallistua löytämisen iloon ja jännitykseen. Liity meihin !

 


| Koti | Yleistä | Jäsenpalvelut | Julkaisut | Lehdistö | Tekniikkaa | Internet | Hakemisto |
SETI-sivut copyright © The SETI League, Inc.
Käännetty mukaellen englanninkielisestä alkutekstistä 19.10.1998/MF